2014 m. lapkričio 3 d., pirmadienis

Boeuf bourguignon arba jautienos troškinys raudoname vyne

   Manau šiam patiekalui pristatymo nereikia. Boeuf bourguignon - Prancūzijos virtuvės pažiba. Bijojau pateikti Jums ne tikrą receptą, tad su Julia Child pagalba, manau nenuklysiu nuo teisingo kelio. Be abejo, tai ne mano receptas ir kaip garsioji Julia Child teigia - "yra tik vienas teisingas būdas pagaminti boeuf bourguignon". Taigi, pradėkime, nes receptas, kaip ir patiekalo gamyba, - ilgas procesas. Beje, jautienos troškinį galima pasigaminti iš anksto (net dieną prieš patiekiant) ir pašildytas, jis įgaus dar daugiau skonio.
   Su šiuo troškiniu tradiciškai patiekiamos virtos bulvės ir jaunas raudonas vynas, toks kaip Beaujolais, Cotes du Rhone, a St. Emilion claret, Burgundy.
   Pagaminti 2 porcijas boeuf bourguignon reikės:
  • 60 g šoninės;
  • 450 g jautienos pasturgalio mėsos;
  • alyvuogių aliejaus;
  • 1/3 morkos;
  • 1/3 svogūno;
  • druskos;
  • pipirų;
  • 10 g miltų;
  • 200 ml raudono vyno (geriausiai tinka tas, kurį gersite prie šio patiekalo);
  • 200 - 270 ml rudo jautienos sultinio;
  • 1/3 šaukšto pomidorų pastos;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 2 g čiobrelių;
  • 1,5 lauro lapo ;
  • 6 - 8 mažų svogūnėlių;
  • 27 g sviesto;
  • 1 petražolės;
  • 115 g pievagrybių;
  • 2 - 4 bulvių.

   Pirma paruošime mėsą, nes ji troškinsis 3 - 4 val.
   Įkaitiname orkaitę iki 230° C.
   Supjaustome šoninę juostelėmis ir pakepame ją puode (kuriame troškinsime mėsą orkaitėje) 1/3 šaukšto alyvuogių aliejuje and vidutinio karščio, kad švelniai paruduotų. Išimame iš puodo.
    Jautieną supjaustome į 10 cm kubus ir nusausiname su vienkartiniu rankšluosčiu (labai svarbu, kad mėsa būtų sausa, kad gerai apskrustų išorė). Įkaitiname puode riebalus nuo šoninės iki beveik rūkimo ir pakepame mėsą po kelis gabaliukus vienu metu kol gražiai paruduoja iš visų pusių (svarbu neperkrauti puodo mėsa, kad gerai apskrustų). Jei trūksta, papildome į puodą aliejaus ir apskrudiname visus jautienos kubus. Išimame mėsą iš puodo.
   Galiausiai apskrudiname tame pačiame puode 1/3 morkos, supjaustytos griežinėliais ir 1/3 svogūno, supjaustyto griežinėliais. Išimame pakepintas daržoves iš puodo.
   Išpilame riebalus iš puodo. Sumaišome miltus su 1/3 a. š. druskos ir 1/2 g pipirų. Apvoliojame jautieną ir šoninę visu miltų mišiniu, kad mėsa lengvai apliptų miltais ir sugrąžiname jautieną ir šoninę į puodą. Puodą be dangčio dedame į įkaitintą iki 230° C orkaitę 4 min, pavartome mėsą ir dedame į orkaitę dar 4 min. Tai padės mėsai apskrusti ir pasidengti lengva plutele.
   Išimame puodą iš orkaitės ir sumažiname temperatūrą iki 160° C.
   Į puodą supilame vyną ir pakankamai sultinio, kad mėsa būtų vos vos uždengta. Įdedame pomidorų pastos, sutraiškytą česnako skiltelę, 1,5 g čiobrelių, 1 lauro lapą ir pakepintas daržoves. Ant kaitlentės pakaitiname, kol puodo turinys užverda ir puodą uždengtą dangčiu dedame į orkaitę, įkaitintą iki 160° C ant žemiausios orkaitės lentynos. Nureguliuojame kaitrą, kad puodo turinys vos burbuliuotų labai lėtai. Manau, kad 160° C bus tinkamiausia. Troškiname mėsą 3 - 4 valandas, kol jautiena tampa tokia minkšta, kad lengvai persismeigia su šakute.
   Per tą laiką, kol mėsa troškinasi, galime pasiruošti bulves, svogūnėlius ir grybus, kuriuos patieksime su jautienos troškiniu.
   Bulves nuskutame ir įdedame į puodą su vandeniu ir žiupsniu druskos. Jas pradėsime virti likus 30 min. prieš patiekiant patiekalą.
   Svogūnėlius nulupame. Į įkaitintą keptuvę įdedame apie 7 g. sviesto ir 1/3 š. aliejaus, kai sviestas ir aliejus įkaista ir pradeda burbuliuoti, kepame svogūnėlius ant vidutinio karščio apie 7 min., kad parustų kiek įmanoma tolygiau iš visų pusių. Apkeptus svogūnėlius perkeliame į puodą su 100 ml rudo jautienos sultinio, 1 petražole, 1/2 lauro lapo, 1/4 šakelės čiobrelio ir žiupsneliu druskos ir pipirų. Ant mažo karščio kaitiname lėtai svogūnėlius 20 - 30 min., kol jie tampa minkšti, bet dar laiko savo formą.
   Pievagrybius supjaustome į ketvirčius. Gerai nusausiname ir kepame gerai įkaitintoje keptuvėje su 20 g. sviesto ir 10 g. aliejaus apie 6 - 8 min., kol gražiai paruduoja.
   Svogūnėlius ir grybus galima pasiruošti iš anksto, jie gali atšalti.
   Po 3 - 4 valandų, kai jautiena išsitroškino, nukošiame skystį iš puodo į keptuvę (ir nurenkame kiek įmanoma riebalus nuo būsimo padažo). Ant puode likusios jautienos su šonine sudedame svogūnėlius ir grybus. Kaitiname padažą 1 - 2 min. vis nurenkant riebalus nuo padažo paviršiaus. Turėtų išeiti apie 150 ml. padažo, kuris būtų tirštas tiek, kad lengvai padengtų šaukšto paviršių plonu sluoksniu. Jei padažas per skystas, jį reikia dar pavirti, jei per tirštas, pridėti kelis šaukštus jautienos sultinio. Paskutinį kartą paragaujame padažą ir įvertiname ar netrūksta daugiau druskos ir pipirų, supilame padažą ant jautienos troškinio su daržovėmis.
   Iki šio momento patiekalą galima pasiruošti iš anksto, kaip minėjau ir dieną prieš patiekiant.
   Prieš patiekiant boeuf bourguignon, jį reikia pavirti ant mažos ugnies apie 2 - 3 min., kelis kartus vis mėsą užpilant padažu. Jei prieš patiekiant troškinys buvo šaldytuve, pavirti reikėtų apie 10 min., vis mėsą apipilant padažu. Patiekti su virtomis bulvėmis, galima pabarstyti petražolėmis. Nepamirškite taurės raudono vyno.
 
   Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą