2014 m. birželio 20 d., penktadienis

Penne makaronai su triušienos ragu arba triušienos padažu su pomidorais


 Kas gali būti geriau už krentančios nuo kaulų mėsytės padažą. Įkvėpimo šiam receptui sėmiausi iš Jamie Oliver. Tai nuostabus patiekalas, kurio išeina daug ir jį pagaminti užtrunka trumpai, jei skaičiuosime tik tą laiką, kai reikia kažką daryti. Nes pati triušiena turi troškintis 9 valandas. Taigi reikia įsitikinti, kad 9 valandas kažkas bus namie (nepaliksime juk virtuvės be priežiūros) arba visą troškinimo laiką atidėkite nakčiai, kaip tai dariau aš, ir atsikelsite nuo nuostabaus triušienos ragu kvapo. Šį padažą galite pasigaminti iš anksto, prieš patiekiant jį reikės tik pašildyti, o likusią padažo dalį galite užšaldyti. Nes padažo išeina tikrai daug - manau 10 didelių porcijų, jei tieksite su makaronais ar ryžiais. Taigi šio pranešimo objektas tikrai vertas tų 9 troškinimosi valandų. Mes patiekalą valgėme dviese, tad dar 8 porcijos liko užšaldytos šaldymo kameroje, laukia tos dienos kai norėsim kažko naminio bei nuostabaus ir neturėsime laiko.
 Triušienos padažui su pomidorais reikės:
  • 1 triušio
  • šlakelio alyvuogių aliejaus;
  • saujos juostelėmis pjaustytos šoninės;
  • 2 lauro lapų;
  • 2 šakelių rozmarino;
  • 2 raudonų svogūnų;
  • 2 porų;
  • 2 morkų;
  • 2 saliero lazdelių;
  • 1 galvos česnako;
  • 2 skardinių smulkintų konservuotų pomidorų (geriausia naudoti tuos, kurių sudėtyje tik pomidorai ir vanduo, dar gali būti druskos);
  • 0,5 litro tamsaus alaus;
  • 2 šaukštų pomidorų pastos;
  • druskos ir pipirų;
  • pusė muskato riešuto;
  • 1 litro vandens;
  • 6 šaukštai miltų.
 Supjaustome dideliais gabalais visas daržoves. Svogūnus į ketvirčius, porus, morkas, salierus padaliname į kelias dalis, česnaką į skilteles. Taip pat dideliais gabalais supjaustome triušį.
 Didelį puodą, kurį veliau kišime į orkaitę (kad išvengtumėte nepatogumų įsitikinkite, kad jis neturi plastmasinių detalių ir tikrai tilps į orkaitę), pašlakstome alyvuogių aliejumi ir jame apskrudiname juostelėmis pjaustytą šoninę, kol gražiai parus.
 O tada jau viską sumetame į puodą: lauro lapus, rozmarino šakeles, triušienos gabaliukus, svogūnus, porus, morkas, salierius, česnaką, konservuotus pomidorus, alų, pomidorų pastą, negailime druskos ir pipirų, sutarkuojame į puodą pusė muskato riešuto ir viską užpilame 1 litru vandens.
 Ant kaitlentės palaukiame kol puodo turinys užvirs, puodą dedame į įkaitintą iki 110 °C orkaitę ir ilsimės 9 valandas.
 Po 9 valandų išjungiame orkaitę ir palaukiame kol padažas pravės.
 Tada į kitą puodą nukošiame skystį ir nuo kaulų atskiriame mėsytę, šiam darbui puikiai tiks guminės pirštinės:), likusias daržoves galima dar pasmulkinti arba pertrinti per sietelį (aš pertryniau iki košytės, tai šiek tiek sutirštino padažą) ir viską sudedame į nukoštą skystį.
 6 šaukštus miltų sumaišome su 6 šaukštais vandens ir masę supilame į padažą. Ant kaitlentės užverdame padažą dar kartą, kad sutirštėtų ir galime tiekti su makaronais ar ryžiais arba atsidėti ir pašildyti veliau. 
 Kaip jau minėjau likusį padažą užšaldžiau šaldymo maišeliuose vėlesniam laikui.
 Dviems porcijoms makaronų su triušienos ragu reikės:
  • 250 g. makaronų;
  • kietojo sūrio (naudojau Parmigiano Reggiano);
  • svogūno laiškų.
 Šiam patiekalui naudojau Penne makaronus. Į tokios formos makaronų vidų lengvai patenka padažas. Makaronus išverdame, šiek tiek pasiliekam makaronų virimo vandens.
 Makaronus užpilame padažu, jei padažas per tirštas, jį praskiedžiam su makaronų virimo vandeniu, jei padažas per skystas galima šiek tiek pavirti, kad sutirštėtų, bet tai daryti reikėtų prieš sumaišant su makaronais, kad jie nepervirtų. 

 Makaronus patiekiam su kietojo sūrio drožlėm ir svogūnų laiškų griežinėliais.

 Skanaus!

3 komentarai:

  1. Labai skanūs makaronai atrodo, manau, reikia geros viryklės kad tokius pagaminti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Manau, orkaitė ar viryklė tiks bet kokia, svarbu, kad lėtai ant silpnos ugnies virtų ragu ir bus labai skanu :)

      Panaikinti
  2. Ačiū už patarimus. Virsiu! :)

    AtsakytiPanaikinti